Reference case

Sazas: Op eigen benen met een nieuwe IT-infrastructuur en beheer op locatie

Sazas is behalve verzekeraar ook verzuimspecialist. Dat betekent: zorgen voor loondoorbetaling bij ziekte, hulp bij verzuimbegeleiding en re-integratie, en inzetten op preventie.

De uitdaging

Verzuimverzekeraar Sazas besteedde het uitvoerend ICT-werk jarenlang uit aan Achmea en maakte ook gebruik van haar ITinfrastructuur. Toen dat vanwege nieuwe regelgeving niet meer mocht, moest de onderlinge waarborgmaatschappij voortaan zelf het heft in handen te nemen.

De vraag was toen welke specialist hiervoor het best een nieuwe IT-infrastructuur kon realiseren. Het werd ExtraVar. Want zij zijn van ‘geen woorden maar daden’.

Dat de IT-infrastructuur van Achmea werd gebruikt, betekende dat Sazas de administratie van polissen, verzekerde objecten en van claims niet in eigen hand had. Dat gold ook voor het innen van premies, het dekken van schade en ga zo maar door. Totdat rond 2014-2015 duidelijk werd dat de wet- en regelgeving niet langer zou toestaan dat de ene verzekeraar voor de andere werkt.

“De gedachte was dat partijen wellicht onder één hoedje zouden gaan spelen”, legt Theo van der Ven uit, IT-specialist bij Sazas. “Toen moesten we dus kiezen: het werk onderbrengen bij een partij die niets met verzekeren te maken heeft, de portefeuille verkopen aan een andere verzekeraar of als zelfstandig bedrijf
verdergaan.” Het werd het laatste. Sazas besloot daarvoor een eigen IT-infrastructuur op te zetten. “We zijn toen op zoek gegaan naar een partij die daarbij kon helpen”, vertelt Van der Ven. “We waren bijvoorbeeld gewend om voor dingen die we zelf deden Microsoft Office te gebruiken. Een van de eisen was dat dat zo zou blijven.”

Waarom ExtraVar?

Van der Ven is duidelijk over de keuze voor ExtraVar: “Het is een relatief klein bedrijf, de lijntjes zijn dus kort. ExtraVar is slagvaardig en verschuilt zich niet achter procedures. Dat was precies wat we zochten, want we hebben het wel eens anders meegemaakt. Dat er eerst vier handtekeningen nodig zijn voor een besluit wordt genomen.”

ExtraVar onderscheidde zich verder als partij doordat het kennis had van de noodzakelijke IBM Power omgeving en ook de networking- en Intel-omgeving kon implementeren en beheren. Daarnaast wekte ExtraVar door haar doortastendheid het vertrouwen dat het goed om kon gaan met de tijdsdruk van het project.

De beschikbaarheid is gewaarborgd door het gebruik van de ExtraVar-diensten BaaS en DRaaS. De data wordt synchroon gespiegeld naar een tweede locatie. Daar is capaciteit beschikbaar om de functionaliteiten te herstellen. Ook de back-up van de verschillende platformen wordt daarheen gerepliceerd. Hierdoor is de back-up op twee geografisch gescheiden locaties beschikbaar.

“ExtraVar begeleidde de overgang en had alles binnen een paar maanden voor elkaar”, aldus Van der Ven. “In juni 2015 was de big bang. Ze doen sindsdien ook het beheer.”

Hoe ExtraVar het verschil maakt

Er zijn hoge eisen aan het beheer van een omgeving voor een bedrijf in de financiële sector. Van der Ven stelt dat ExtraVar zich ook op dat punt sterk onderscheidt. Het beheer is flexibel en heel pragmatisch ingericht. Daarnaast probeert ExtraVar de omgeving ook steeds te verbeteren.

“Eens per week komt er iemand bij ons op locatie om vragen te beantwoorden en eventuele problemen op te lossen. Bovendien is er iedere maand een extra overleg over de grote lijnen. Wij zijn een bedrijf dat evolueert. We groeien, er komen applicaties en mensen bij, wat betekent dat er steeds nieuwe eisen aan de systemen worden gesteld. Zo hebben we pas nieuwe servers aangeschaft. ExtraVar heeft daarin geadviseerd.”

Algemeen

 • Branche – Financiële diensten
 • Bedrijfsgrootte – 75 werknemers
 • Locatie – Woerden

De oplossing?

ExtraVar hielp Sazas met het verzelfstandigen vanuit Achmea, door het leveren van ICT-diensten (zowel hard- als software) en door het aanbieden van beheerdiensten (op afstand en op locatie).

Wat is er geleverd?

 • IBM Power Server
 • IBM Storwize
 • Lenovo-servers en werkplekken
 • Cisco-networking
 • VMware
 • Microsoft-software
 • Veeam
 • DataDomain
 • ExtraVar-beheer
 • ExtraVar DRaaS
 • ExtraVar BaaS

Kernvoordelen van deze oplossing:

 • Medewerkers kunnen applicaties blijven gebruiken zoals ze gewend zijn
 • Sazas kan snel inspelen op veranderende wensen van gebruikers
 • De veiligheid en beschikbaarheid zijn gegarandeerd